Ecologie

We vatten het begrip kwaliteit serieus en heel breed op. We willen je verblijf namelijk zo aangenaam mogelijk maken, zowel voor jou, je gezondheid als je achterkleinkinderen. We gaan namelijk uit van het idee dat we de aarde in bruikleen hebben van ons aller achterkleinkinderen. We zorgen er dus zo goed mogelijk voor.

Overzicht

Beddengoed

Elke kamer beschikt over Greensleep -bedden . Dit zijn bedden van de hoogste kwaliteit, met louter natuurlijke materialen : niet-toxische lijm, ideaal voor elk gewicht, lengte van 2,20 meter met matrassen van natuurlijke latex. Biokatoen als beddegoed en zuiver wollen vier-seizoenen dekbedden; nooit te koud, en nooit te warm.

Energie

We verwarmen ons huis voorlopig nog op gas; maar zoals het in de zomer in huis lekker koel blijft door de dikke muren en het dubbel glas, blijft het in de winter aangenaam warm. Al onze elektriciteit is 100 % groen. We nemen af van Ecopower, een coöperatieve die enkel groene elektriciteit levert, voornamelijk geproduceerd met windturbines. Spaar- en LED-lampen vermelden we niet eens.

Renovatie

Al onze muren zijn geschilderd met natuurverven : voornamelijk leemverf. Dit geeft een warm resultaat zonder toxische stoffen. De oude houten en stenen vloeren zijn behandeld met natuurlijke olieën.

Verbruik

We kopen bijna al onze voedingsproducten biologisch en in de eerlijke handel. Vers fruit komt van de biomarkt (100 meter van ons huis, elke vrijdag), exotische bio-producten halen we bij Oxfam Fairtrade, …

We maken schoon met ecologisch verantwoorde producten, voornamelijk Ecover.  We wassen met nootschalen en Sonnett.  Beddengoed en handdoeken (bio-katoen) worden zoveel mogelijk in de wind gedroogd.  Op de wc wordt enkel 100 % gerecycleerd papier gebruikt.

Recyclage

We gebruiken zoveel mogelijk herbruikbare verpakkingen en navulverpakkingen.  De etensresten gaan op onze eigen compost.  Verder sorteren we het afval van onszelf en onze gasten : papier, glas, eventuele blik/plastieken drankverpakkingen gaan apart de deur uit.  Zo beperken we het restafval tot een absoluut minimum. Onze ecologische voetafdruk, met inbegrip van de gasten tijdens hun verblijf, ligt lager dan het europese gemiddelde.

Vervoer

Boodschappen komen per (bak-)fiets in huis.  Zelf gebruiken we slechts zelden een auto, steeds via een autodeelsysteem.  We stellen het op prijs als de gasten te voet, per fiets of met het openbaar vervoer aankomen. Op 200 meter van ons huis kun je goedkoop fietsen huren voor een halve of hele dag.